Hur allt började


Allt började i lägenheten i centrala Göteborg. En vit, kal opersonlig lägenhet där och så många innan hade försökte skapa ett liv i stadens puls. Det var en fin lägenhet högt upp i en sluttning, från vardagsrummet var det fantastisk utsikt över hustopparna och man kunde njuta av fantastiska solnedgångar, och på kökssidan fanns det en liten undanskymd gräsplätt där både harar och rådjur vilade. Men där och då startade en längtan efter något annat. Varje helg åkte vi hem till mina föräldrar som bodde stilla ute i naturen. Stillheten och tystnaden. Inga köer, ingen stress utan ett stillsamt lugn. Av en slump fick vi möjlighet att hyra ett hus i närheten av mina föräldrar och även på platsen där jag är uppväxt - vi såg det som en chans att komma ut i naturen och tackade ja. Idag är det över tre år sedan. Sedan dess har vi försökt leta efter något eget men vi vill gärna bo på vårt lilla fjäll och här kommer det inte många eller rättare sagt några hus ut till salu. Men tills vi hittar vårt eget hem njuter vi av det stillsamma livet på landet.


S = Sustainable (hållbart)

L = Local (lokalt)

O = Organic (ekologiskt)

W = Whole (hela råvaror/oprocessat)


Slow living, simple living, down shifting etc kärt barn har många namn. Min filosofi är ett mer stillsamt liv som följer årstidernas skiftningar. Det finns säkert lika många förklaringar på begreppen som det finns människor men jag tänkte förklara min tanke och filosofi kring ett mer stillsamt liv, slow living.


Närvarande, är nog ett av nyckelbegreppen när det kommer till att förstå innebörden av slow living. Att leva mer stillsamt utefter årstidernas skiftningar innebär att vara mer närvarande i alla de små som stora stunder vi möter. I mötet med andra människor lyssnar vi verkligen in, vi ser och är närvarande. Vi tittar den andra personen i ögonen och finns helhjärtat med. Du behöver inte säga att du varit med om något liknande utan du kan bara lyssna och finnas där. Inte låta tankarna fara iväg utan att genuin vara närvarande i stunden. Under promenaden, utflykten att tillåta dig att stanna upp för att se, känna, lukta och bara vara. Inte låta målet bli resultatet utan att resan är en del av målet. Detta är något jag kämpar med, då jag alltid haft dåligt med tålamod och alltid helst velat vara framme igår. Jag har alltid hatat att vara mellan punkt a och b. Mitt mål är nu att njuta av resan och se resan som en del av målet. Mobilen är en stor orsak i våra liv som gör att vi inte är närvarande. Oavsett om du använder den eller inte men bara det att ha den nära, se den, veta att du har den i din ficka tar bort närvaro i stunden och en liten del av din hjärna fokuserar på mobilen och hela den värld som mobilen innehåller. Vi har inget tv-abonnemang till mångas förundran. Det är ett medvetet val för att vi inte ska ställa klockan efter tven. Utan vi vill göra det medvetna valet att titta på tv och inte tvärt om även om mobilen fortfarande är ett problem som vi inte lärt oss riktigt att förhålla oss till än.


Hållbart, är en fråga som ligger oss varmt om hjärtat. Att värna om den jord vi har, göra det vi kan. När vi började bli medvetna om vårt eget beteende kunde vi börja göra skillnad. Minska plasten, köpa bättre produkter, dra ner på konsumtionen osv.


Medveten, för mig har begreppet medveten varit hela orsaken till att livet kunnat snurra lite långsammare än tidigare. För det var först när jag blev medveten om mig själv, mina handlingar och de små delarna som jag kunde börja göra en förändring. Medveten om naturens helande kraft, medveten om alla de dofter som finns i naturen. Medveten om min roll i mötet med andra människor - att inte ta fokus från den andra personen utan bara lyssna in. Jag har kommit på mig så ofta att i min vad jag trodde var omtanke skulle berätta om alla de gånger jag också varit med om något liknande, eller kanske till och med värre. Men det är inte omtanke. Det är att ta fokus från den andra personen i ditt eget sökande efter bekräftelse. Försök nästa gång i mötet med någon annan person att bara lyssna och om det önskas så ge råd, om inte lär dig att bara lyssna. Det är riktigt befriande och i början svårt. Jag har själv en lång väg kvar.. Våga bli medveten om ditt eget beteende. Skrämmande men utvecklande.


Årstiderna, skapar en medveten het omkring oss. Att ingenting är bestående utan föränderligt. Livet omkring oss rullar på och det är upp till oss vad vi gör utav det. Vilket liv vi vill leva. Att bo på landet var vårt sätt att bli mer närvarande i årstidernas skiftningar. Att se ena årstiden ge plats åt nästa, och hur naturen förändrades med den. Här kommer även att äta varor utifrån säsong. Det är positivt både för kropp, miljö och plånbok. Det är så mycket som följer med årstiderna.


Enkelhet, eller minimalism. "Less is more!" Att se ett större värde i färre prylar. Att inte omge sig av massor av produkter och prylar utan att dra ner på konsumtionen och istället helhjärtat använda det man har. En livsstil som sätter ett högre värde i upplevelser än dyra prylar.


Stillsamhet är det ord som jag använder mest. För mig innebär det ett tillstånd av lugn och stillhet. Du är avslappnad inför det du möter, du möter det med ett lugn och fyller ditt liv med stillhet. Att bo på landet med det enda ljudet som hörs är fåglarnas kvitter och vindens sus i träden innebär en helt ny innebörd av stillhet. Idag söker vi hellre upp pulsen och kommer hem till lugnet än det liv vi levde förut.