Att planera sitt bröllop kan kännas övermäktigt med alla val och beslut som måste tas. Även om ni väljer att gifta er litet med få gäster kan det ändå bli många beslut som ska fattas. Här nedan har jag listat några punkter som kan underlätta planeringen av sitt bröllop. Att planera sitt bröllops ska både vara roligt och inspirerande. Så låt inte stress eller krav från andra påverka glädjen. Tänk på att ert bröllop handlar om att säga ja till den du älskar - inte om alla detaljerna även om de är väldigt roliga att ha!


 • Innan ni börjar med planeringen av ert bröllop är det viktigt att ni först sätter er ner för att diskuterar hur era förväntningar på bröllopet ser ut eftersom det kan vara så olika. Vill den ena partnern ha ett litet intimt trädgårdsbröllop och den andra drömmer om ett storslaget slottsbröllop - ja, har ni inte pratat om det innan planeringen kan det ställa till med en hel rad problem. Så snacka ihop er innan och lös alla förväntningar och kompromisser först, gärna med lite bubbel och snacks - då blir det hela mycket trevligare. Det är viktigt att ni båda känner er nöjda då det är ert gemensamma bröllop ni planerar även om en av er är lite mer engagerad.


 • Börja i tid! Planera inget bröllop med andan i halsen, eller få panik för att ni är för sent ute och allt redan är fullbokad, utan börja i lugn och ro 1-2 år innan. Jag som fotograf blir ofta bokad 1-2 år innan, vilket kan vara bra att ha med i beräkningen.


 • Ni behöver tidigt i planeringen skapa en prioriteringslista. Vad är viktigast för er? Vilka leverantörer är viktigast att boka först? Vad kan ni strunta i? Det här är även bra för er som planerar ett mindre bröllop eller för er som vill hålla nere kostnaderna. Utan en prioriteringslista är det lätt hänt att man försvinner iväg på sidospår och det som är viktigt för er kanske försvinner bort bland alla andra val och beslut.


 • Sätt en realistisk budget tidigt i planeringen. Sätter ni inte en budget är risken stor att bröllopet blir mycket dyrare än vad ni hade tänkt från början. Utan sätt en budget och utgå sedan från den med hjälp av er priolista.


 • Gästlistan! När budgeten är satt, kan ni också börja titta på gästlistan. Det är först när ni bestämt antalet gäster kan ni börja titta på lokal, inbjudningskort mm. Ett råd från mig som arbetar som fotograf och har i uppdrag att föreviga relationer och människor, bjud inte människor ni inte vill ha med er när ni säger ja till varandra. Det blir bara stelt och jobbigt! Gå på magkänslan, och bjud de människorna som ger er glädje, lycka och kärlek.


 • Bestäm datum! Vill ni gifta er en varm sommardag eller en sval höstdag. Är gästlistan lång kan ett intimt trädgårdsbröllop bli svårare och en större lokal bättre.


 • Tema för bröllopet! Färger, rustikt, romantiskt, bohemiskt... Men var försiktigt med pinterest det är lätt att man blir sjukligt besatt.


 • Boka upp de större leverantörerna som snabbt blir uppbokade. Då tänker jag på lokal, eventuellt boende för gästerna, fotograf, videograf, präst eller vigselförättare, konditor för tårta, catering/mat, hår och smink, brudklänning, florist, musiker, transport, brudgummens, tärnornas och besmens klädsel mm...


 • Ha en plan B, efter 2020 och nu in i 2021 har vi nog alla insett vikten av att ha en plan B. Ni kan inte räkna med att t ex fotografen kan datumet ni i värsta fall måste byta till. Så kolla i förväg med era leverantörer om det nya datumen ni funderar på att byta till innan ni gör det. Jag t ex betalar inte tillbaka bokningsavgiften om ni väljer ett datum som jag inte kan, så ha en öppen kommunikation med era leverantörer så hittar ni ett nytt datum som passar alla.


 • Det är ert bröllop, och inte din mammas som aldrig fick sitt drömbröllop. Det är så viktigt att ni skapar det bröllopet som ni själva vill ha och inte vad andra tycker och tänker. När det kommer till bröllop finns det mycket traditioner och normer, men återigen - det är er dag, ert bröllop.


 • Sist men inte minst! Ha kul!


I bilderna ser ni:

Foto av mig Linnéa Waldetoft Photography från Ljungskile

Trycksaker från Anna Göran Design i Västerås

Dukning och styling från Västkustbröllop

Bukett och blommor från Blommor och Sånt i Stenungsund

Porslin från Två fröknar i Uddevalla