March 5, 2021

Planera ett hållbart bröllop

Hållbart behöver inte vara krångligt.


Sedan vi flyttade till landet har det blivit lika naturligt som att andas för oss att värna om naturen och miljön. All denna vackra natur vi har omkring oss som nu påverkas negativt av mänskligt slarv och försummelse. Visst ensam kan inte göra allt, men om alla gjorde lite så skulle det bli en förändring. Det första hållbara valet vi gjorde var att börja kompostera. Vetskapen om att det som inte äts upp istället blir ny gjord i grönsakslandet känns bra i både mage och själ. Vi källsorterar allt som går, vilket gjort att vi minskar våra sopor med 80-90% det senaste året. Plast är det vi tycker är både svårast och jobbigast, vårt "ont i magen". Visste ni att Sverige inte kan hantera den mängd plas i källsorterar så vi har skeppat 30 000 ton plast till länder utanför eu. Därför kan vi inte tänka att plasten i haven inte rör oss utan din och min plast kan vara den plasten som utrotar en havslevande art - vilket är en otroligt skrämmande tanke. Mycket har hänt sedan dess, och jag hoppas statistiken för exporten av plasten till utlandet minskat. Att gå till butiken för att köpa ekologiskt och plastfritt är svårt, ofta rent av omöjligt, men vi har skapat en medvetenhet kring det hela, och vi tänker att om alla gör små medvetna val när det kommer till plastanvändningen, konsumtion och köper mer ekologiskt har vi kommit långt. Alla kan inte göra allt men vi alla kan göra något. Vad fungerar för er kanske inte fungerar för oss, men att försöka har aldrig skadat någon. Elle hur? :) Jag har så mycket mer att skriva om ämnet men jag ska lämna det till lite senare inlägg och nu istället fokusera på lite tips för hur ni kan planera ett hållbarare bröllop.

Tips på ett mer hållbart bröllop!

När man ska planera sitt bröllop är det så många val man ska göra, både små som stora. Ni behöver inte göra ert bröllop helt miljövänligt och hållbart utan som jag skrev ovan räcker det med små medvetna val. Vi kan kanske inte göra allt men ni kanske kan välja någon av punkterna endan, och då gör ni något. Det är fint tycker jag! Välj ut det som känns enklast eller viktigast för just er.


  1. Ekologiskt kaffe! Jag tror inte jag kan berätta nog om hur viktigt det är att köpa ekologiskt kaffe. Varför? Jo, det ska jag berätta.. På ett bröllop kan det drickas en hel del kaffe, varför inte göra det enkla valet att endast köpa ekologiskt kaffe då det ändå inte skiljer så mycket i pris men du skapar efterfråga om ekologiskt kaffe som i sin tur kan leda till att rädda liv. Kaffe är nämligen en av de grödor som besprutas mest i världen. De bekämpningsmedel som används har allvarliga konsekvenser för människorna, djuren och naturen kring plantagen där kaffet odlas - i värsta fall kan både människor och djur som rör sig på och kring plantagen dö. Vid de större plantagen rinner bekämpningsmedlet ner i grundvattnet som närliggande byar använder vilket orsakar både dödsfall och allvarlig skador på människorna och fostren som kvinnorna bär. Så därför köp ALLTID ekologiskt kaffe! Du räddar liv.
  2. Hyr! Konsumtion är en av de största bovarna vi har i vårt samhälle när det kommer till vår miljö. Då pratar jag främst om den onödiga konsumtionen, den vi klarar oss bra utan. Engångsartiklar och sådant som inte har ett andrahandsvärde utan riskerar att slängas efter användningen. Det finns mycket på ett bröllop som ofta kan vara enklare att hyra, t ex porslin, textilier, möbler etc..
  3. Närodlat och ekologiskt! Välj bra mat som är ekologiskt och/eller närodlat. Fundera även på om ni kan ha en meny efter säsong. Det smakar bättre både för kroppen och själen, då råvarorna är mindre besprutade och inte behövt förvarats eller fraktas så långt.
  4. Lokala bröllopsarrangörer! Försök så långt ni kan att anlita lokala bröllopsarrangörer då det sparar både på transportsträckan men även för er egen plånbok då ni behöver betala mindre i reseersättning.
  5. Köp din bröllopsklänning begagnad, eller sy om din mammas så den passar dig. Det finns även möjlighet att hyra sin bröllopsklänning.
  6. Bröllopspresenter! Självklart är bröllopspresenter roliga att få, men frågan är om vi verkligen behöver allt vi får och har. Så en tanke kan vara att be gästerna skänka pengar till välgörenhet som gör gott. Bestäm en organisation som ligger just er varmt om hjärtat.
  7. Dekorationer! Dekorationerna är ofta det som sätter känslan för bröllopet, alltså en viktig del i helheten. Välj och skapa medvetna dekorationer t ex genom att undvika plast, gör egna servetter av tyg ni hittat på loppis eller hemma i garderoben, det blir både en vacker detalj till dukningen och de går att tvätta för att återanvändas. Plocka egna blommor från trädgården och/eller torka egna blommor för att använda till dukning och arrangemang.
  8. Konfetti! Byt ut traditionell konfetti mot naturliga alternativ såsom vackra torkade blomblad. Billigare också då du kan göra det själv.
  9. Brudbuketten! Ha blommor i buketten efter säsong. Kolla med din florist i god tid vad som är i säsong för er stora dag och om att använda lokala/närproducerade blommor från Sverige. Då undviker vi onödig transport och stödjer våra lokala blomsterodlare.
  10. Bröllopsresan! Stöd Sveriges turismnäring och de företag som engagerar sig i hållbarhet och miljö. Sverige har en makalös natur som finns för oss att utforska.


Det finns så mycket mer att skriva i ämnet, men jag får nog ta det allt eftersom. Hör av er om ni undrar något, jag finns här för frågor och förhoppningsvis svar!


Kram, L.

info@linneawaldetoft.com