Nu har vi under snart två månaders tid testat att använda ekologiska ekotvålar från Malin i Ratan. Hennes tvålar är helt ekologiska, hantverksmässigt gjorda med få ingredienser. Tvålarna doftar milt och naturligt från helt naturliga ingredienser. Huvudingredienserna är kallpressad svensk rapsolja som förtvålats tillsammans med andra ekologiska vegetabiliska oljor. Alla tvålarna görs för hand i den lilla kustbyn Ratan i Växterbotten. Tvålmakeriet har den kulturhistoriska miljön som inspiration, och Malin tillverkar tvålarna på gamla tiders hantverksvis.

Att använda tvål i ansiktet är något jag alltid blivit avrådd från att använda så när jag började intressera mig för ekologiska och miljömedvetna hudprodukter var jag tvungen att fråga Malin vad som gällde. Enligt Malin är det skillnad på äkta Tvål och det som idag kallas "tvål" men som består av starka tensider som blandats ihop till en löddrande produkt och är väldigt uttorkande vilket hudterapeuterna inte gillar. Vidare menar hon att många blir förvånade om de vågar testa äkta extra vårdande, hantverksmässigt gjorda ekotvålar. Malin avslutar med att säga att alla har olika känslighet i ansiktet. Medan vissa kan tvätta sig med ekotvål behöver andra rengöra sig med olja istället.

Det jag gillar med äkta ekologiska hårdtvålar är att de innehåller få ingredienser. Alla är ekologiska och naturliga. Helt fria från SLS, konserveringsmedel, animaliska fetter och andra onödiga kemikalier. bakterier och virus kan inte överleva eller föras över via en fast ekotvål. Utan äkta hårdtvål dödar effektivt virus och sägs vara det bästa sättet att skydda sig. Samt att det inte behövs onödiga förpackningar vilket ger ett miljöklokt hem. #zerowaste gillar vi!

Vi är jättenöjda och kommer fortsätta använda ekotvålar från Malin i Ratan. Vi minskar onödiga plastförpackningar, använder naturliga och ekologiska produkter som våra kroppar mår bra av samt att en tvål ersätter hela 9 olika produkter i vårt hem. Alltså så är det bra för miljön, kroppen och plånboken.

Våra förhoppningar var att en ekotvål skulle ersätta hela 11 produkter. Bl a kroppstvål , schampo, balsam, ansiktsrengöring, rakgelé, handtvål.. Fullt så många kunde inte ekotvålen ersätta då jag (Linnéa) har såpass känslig hud i ansiktet så jag fortsätter använda min ansiktsrengöring från Esse, och kommer eventuellt testa rengöra ansikten med olja längre fram. Eftersom jag även har blonderat hår kan jag inte bara använda ekotvålen som schampo då de blonderade blev som ett fett svinto. Det löste jag genom att skölja håret med surskölj, hemmagjort med Äppelcidervinäger som bas. Tillsammans med surskölj blir håret blankt och får fint självfall. Jag tycker även frissigheten i håret är mindre än tidigare. Niklas är supernöjd på alla sätt och vis, och kan använda tvålen till allt. Från topp till tå.

En ekotvål ersätter för Linnéa: schampo x 2 (vanligt schampo samt ett för hårbotten), Kroppstvål, Rakgelé, Handtvål

En ekotvål ersätter för Niklas: schampo, Kroppstvål, Ansiktsrengöring, Handtvål,


Tvålarna vi har använt är:

Ekotvål BARRSKOG, är vår favorit. Den har vi i duschen, och den fungerar även bäst för mitt blonderade hår. Min torra, flagande och kliande hårbotten är helt botad. Vilket känns lite overkligt efter hundratals kronor, tre olika hårbottenschampo, olika hårbottenprodukter, inpackningar utan att något har hjälp. Doften på tvålen är mild och för tankarna ut i skogen. Barrskog är anpassad för torr till blandad hud, är både vårdande och återfuktande.

Ekotvål RÖD LERA & ROS med orientalisk doft och lite skrubbande effekt. Den använder vi idag endast som handtvå, men det är bara för att vi så snabbt blev förtjusta i BARRSKOG. Doften är magisk och frisk. Passar torr till blandhud, och är både vårdande och återfuktande.

Ekotvål SHEA & AVOKADO, är också en favorit och den kommer vi ha i duschen till vintern när huden är extra torr. Otroligt mild och skön på kroppen. Idag använder vi den som handtvål och känslan är underbar när man tvättar händerna. Jag skulle tro att den är perfekt till barn. Passar torr och känslig hud och är extra vårdande och återfettande.