January 10, 2020

Därför ska du boka en bröllopsfotograf

Del 1

För cirka ett år sedan skapade jag den här hemsidan en ny och mer användarvänlig hemsida, framförallt tidssparande för mig. Jag tror vi alla vet känslan när man sitter timme ut och timme drar sig i håret för att försöka förstå denna digitala värld av html-koder.. Till slut började jag bli tunnhårig, och insåg att jag hellre lägger den tiden på annat mycket roligare. Beslutet att byta hemsida och låta håret växa tillbaka var det bästa jag kunde göra. Det jag inte fått med mig sedan bytet av hemsida är alla mina blogginlägg, dags att uppdatera nya bloggen med gamla godingar. Här kommer ett inlägg kring mina tankar kring varför man ska prioritera en bröllopsfotograf till sitt bröllop.

När det kommer till att planera sitt bröllop är det många delar och moment att tänka på, planera och lägga budget för. Är ni precis i början av er planering kan den listan kännas ändlös. I några inlägg kommer jag att hjälpa dig organisera den listan. Det första som jag vill prata om är att prioritera en bröllopsfotograf till sitt bröllop. Kanske jag är partisk men att ta hjälp av en fotograf att föreviga sitt bröllop är verkligen något jag rekommenderar. Är en bröllopsfotograf det viktigaste att prioritera? Nej, kanske inte, men tänk så här.. Ni har ert fantastiska bröllop, ni sa ja till varandra. Bröllopet blev precis så lyckat och vackert som ni hade föreställt er. Över ett års planering och 24 h senare är det över. Bröllopstårtan är uppäten, bröllopsklänningen har hängts tillbaka i sitt fodral. Alla vackra blommor har sakta börjat vissna. Men era minnen kommer ni alltid att bära med er och en fotograf hjälper er att minnas och föreviga er bröllopsdag för evigt. Trots att tårtan är uppäten, blommorna har vissnat och klänningen hänger i garderoben så blir allt det levande igen när ni bläddrar igenom ert bröllopsalbum. För ert bröllop handlar om så mycket mer än bara en dag, det är början på resten av ert liv tillsammans. 

För många år sedan när jag var i mina tonår läste jag en artikel om ett par som bokat en fotograf att föreviga hela deras bröllopsdag. Jag kommer än idag ihåg känslan när jag tittade igenom bilderna. Där och då visste jag att om jag någon gång skulle gifta mig ville jag boka en fotograf som förevigade hela mitt bröllop. Från förberedelserna med all förväntan och fjärilar i magen till kvällens middag och glädje på festen. Jag är själv väldigt obekväm framför kameran, känner mig stel och klumpig. Därför fastnade jag för den här typen av dokumentär fotografering. Inga stela poser och porträtt utan foton som visade nuet, precis så som det var. 

Storytelling, dokumentär bröllopsfotografering är idag så mycket mer än traditionella porträtt. Det handlar att fånga ögonblick och känslor. Det handlar om att ni ska få ta del av alla små ögonblick och andras känslor på er stora dag. Din mammas glädjetårar som du inte hann se för att du bara hade ögon för din stora kärlek. Din bästa väns leende. Farfars näsduk som åkte upp för att han hade fått något i ögat. Din pappas tal. Er glädje, andras glädje, din brors barn eller blickarna ni gav varandra när ni trodde ingen såg. Att få berätta ett brudpars historia från deras stora dag är verkligen något helt magiskt, och lika magiskt är det för er att minnas tillbaka fem, tio, trettio år senare. 

Är ni inte trygga framför kameran, strunta i porträtten och be fotografen dokumentera ert bröllop med alla guldkorn ni vill fortsätta minnas precis så som det var. Utan tillgjorda leenden och stela poser. Era bröllopsbilder kommer vara mer än ert bröllop, de kommer vara minnen för en livstid. En levande berättelse precis så som den var. Värd att minnas år efter år. 

Lycka till!

Varma kramar, Linnéa!

♥