Föreställ er den lantliga idyllen, blomstrande sommarängar, faluröda ladugårdar, glasveranda med sina spröjsade fönster med lite unken doft och avskavda färg, spetsgardiner som rör sig i vinden och på fönsterbrädet står terrakottakrukor med pelargoner. Gärna i rader och gärna olika sorters Mårbacka som är mina favoriter. När pelargon blivit din favoritblomma är det dags att börja titulera dig som tant. Börjar du samla olika sorter, börjar leta efter unika arter ja då är det lika bra att flytta till landet och låta alla dina blomstrande älsklingar få florera fritt. Jag är tant ut i fingerspetsarna. Jag älskar mina pelargoner, som kommit och gått under åren men någon växt har alltid stannat kvar eller fått fostras några år av min mamma. Min första planta landade på fönsterbrädan i köket vid 18 års ålder. Sedan dess har vi följts åt genom lägenheter och hus till att landa här i mina barndomstrakter. Min sambo har idag fått förlika sig med att pelargonerna är här för att stanna. Lika bra att han lär sig sticka raggsockor så han kammar hem lite gubbpoäng så balansen i förhållandet blir jämn. Man ska alltid sträva efter balans. Det är sedan gammalt.

Varför du bör ha (minst) en pelargon i ditt hem (helst minst 10)

Väx in i tantrollen tidigt (helst redan under 30-strecket) så slipper du åldersnojan på senare år. Du är redan där. Har du även börjat virka, sylta och safta blir övergångsperioden ännu lättare. Djupa samtal med sina pelargoner, eller avkopplande stickning har alltid varit bra för minnesluckor och värkande leder.

Pelargoner är friska och motståndskraftiga. Om vi mot förmodan skulle få spinn på växterna hemma (alla som haft spinn vet vilken mardröm det är). Gissa vilka som klararde sig helt utan spinn. Pelargonerna såklart.

Har jag inte lyckats övertala er än så är de även väldigt tacksamma att sköta om, överlever om du glömmer vattna. Denna tacksamma egenskap tror jag beror på att pelargonen härstammar från Afrika och lagrar därför vatten i stammen för att klara sig under torrperioderna. Tur att glömskan fixar torr savann här hemma titt som tätt så de får lite känsla av sitt forna hemland.

Blir de rangliga och fula kan de bli den perfekta gå-bort-blomman. Perfekta nödlösningen om du glömt köpa blomma, och tänk så här. Du sparar pengar, och hindrar från onödiga köp samtidigt som du ger lite av ditt blomstrande hjärta till någon annan. Enligt mig finns ingen vackra gåva än den som är personlig med mycket kärlek och tanke bakom. Vem vill inte ha en söt liten pelargonbebis liksom?

Doftpelargonerna sägs rena luften. Alltså bra att ha inne om man är allergisk mot t ex damm eller kvalster. Perfekt i sovrummet om sambon utsöndrar ovälkomna dofter.

Ta sticklingar

Nu kanske du gick igång på idén med att ge bort en blomstrande bebis i gåva till grannen. Tittar på blomman och ställer dig frågan. Hur f*n gör man då? Jo, det ska jag berätta. Eftersom denna blomma är oförskämt enkel att ta hand om så är även detta oförskämt enkelt att göra. Jag hade två pelargoner som växt sig rangliga och var dags att klippa ner. Från mina två pelargonen blev det sex stycken nya små pelargoner.

Klipp toppsticklingar som är runt 6-7 cm. Jag brukar klippa lite snett ovanför ett blad. Ta bort de nedersta bladen, ta även bort om det finns någon blomma på sticklingen för att spara växtkraften till plantan istället. Stick sedan enkelt ner plantan i en liten kruka med jord och vattna. Inga blad ska vara under jord. Jag planterar alltid mina sticklingar direkt i jord, gärna pelargonjord och håller jorden fuktig. Jag vet många som väljer att sätta sina sticklingar först i vatten så de får rötter. Jag har aldrig riktigt fastnat för det sättet då jag tycker rötterna blir för sköra. Men har du t ex ingen kruka och jord att ge bort. Ta då en stickling, vira lite blött papper runt stammen och ge bort med en instruktion.

Skötsel

Köper du nya pelargoner är det viktigt att kolla så den lilla tygpåsen inte sitter kvar runt stammen. Det gör du genom at gräva i jorden runt stammen. Den är ofta kvar från deras bebisålder. Jag försöker alltid försiktigt dra bort så mycket som möjligt utan att förstöra rötterna helt. Det är trixigt i början men ju fler pelargoner man köpt och planterat om desto modigare blir man. Jag tycker de blir mycket frodigare om man tar bort den lilla påsen.

Planteras med fördel i terrakottakrukor, både miljövänligt, snyggt och uppskattat. De gillar att stå ljust, men vid för starkt solljus kan bladen missfärgas. Då vet jag att t ex min mamma ställt vackra flätade, tallriksunderlägg i bastliknande material bakom pelargonen för att skydda mot det värsta solljuset. De behöver regelbundet vatten, tänk på att terrakottakrukor torkar upp snabbare än de i plast och även suger upp en del av vattnet. Pelargonerna uppskattar lite extra kärlek i form av näring under blomningsperioden. De gillar kalk och vill man inte ha för mycket blad ska man vara försiktigt med kväve. Så har din vackra blomma bara massor med blad men inga blommor kan du ha för mycket kväve i näringen eller för stor kruka. Pelargoner stortrivs ute på sommaren.

På vintern vill de få gå i vila. Helst svalt, runt 10-15 grader. De behöver väldigt lite vatten under vintern. Mina har klarat sig på fönsterbrädan de år jag inte haft svalare ställen att placera dem på men de kan växa sig lite ranglig då. Runt mars brukar jag väckta mina vackra damer från sin vintervila. Jag klipper då ner dem kraftigt, flyttar fram dem i ljuset och börjar vattna mer igen. Efter några veckor brukar jag även plantera om dem och ge lite kärlek genom ny och frisk jord.

Lycka till med era nya blomstrande kärlekar!